Тюркологи ІФ відсвяткували Новруз

21 березня у світі відзначаються свято весни - Новруз. Тюркологи Інституту філології підготували короткі доповоді про святкування цього дня в східних країнах. Викладач Заміна Алієва розказала про особливості святкування в Азербайджані. Це день, з якого починається відлік весняного рівнодення. Тож в Азербайджані проводять різні ритуали, пов'язані зі стихією вогню, води, вітру і землі. У цей день стрибають через багаття, примовляючи, щоби вогонь спалив усі хвороби. Після завершення свята таке багаття не можна гасити, а дати погаснути природньо. У свято Новруза в Азербайджані відвідують родичів та друзів, а на столі має бути таця із солодощами та сім страв, назви яких починаються на літеру "с".

Про особливості відзначення Новруза в інших країнах розказали студентки кафедри тюркології. Наприклад, в Туркменістані традиція святкування цього дня відродилася з проголошенням суверенітету. Особливістю саме цієї країни є приготування страви семені. Якщо в інших країнах на стіл виставляють пшеницю пророщену, то тут її добре варять і закривають на ніч в посудині. А зранку, якщо побачать зміни у формі страви, то за віруваннями, це означало відбитки пальців святої Фатіми. Цікаво, що Новруз в Туркменістані відзначають три дні, а першим вважають Днем жінок. А от в Туреччині з 1925 по 1991 рік свято було заборонене. Після відродження традицій, Новруз набув своїх особливостей святкування. Так, у Туреччині на столі у ці дні мають бути вино, паростки ячменю та монети, а 23 березня є звичай відвідувати могили родичів.

В Узбекистані святкують Новруз аж протягом десяти днів. Відрізняється Новруз тут приготуванням страв. Зокрема, оповита легендою страва, яку мають право готувати лише жінки, - сумаляк. Узбекистанці вірять: з'їсти три ложки сумаляка - бажання здісниться.
Гагаузи у Новруз збираються з друзями, стрибають через багаття, обмінюються приказками та загадками. У кримських татар традиція святкування Новруза сягає бере свій початок у 12-13 століттях. У цей день кримці готують локшину. Якщо вона "втече" з каструлі, - до врожаю. Також хлопці і дівчата вдягують у цей день зелений одяг як симол весни і пробудження.

На завершення заходу студенти-тюркологи заспівали весняну пісню.

Каріна Дорошенко
фото - Валерій Попов

Категорії: